دانشیارگروه معماری منظر، دانشکدۀ معماری، پردیس هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، ایران
چکیده: (2501 مشاهده)
در فرایند طراحی منظر شهری در دانشگاه تهران، یک مرحله به «خیال طرح» اختصاص دارد (بنگرید به کتاب رویکرد منظرین در طراحی شهری نوشتۀ منصوری و فرزین، 1396) که دانشجویان پس از خوانش مکان طرح و برنامهریزی کارکردی پروژه، برای محصول نهایی خود هویتی یکه و یکپارچه تصور میکنند که علاوهبر اقتضائات واقعی عرصۀ طراحی از جمله شرایط جغرافیایی، عملکردی، آثار تاریخی و شبکۀ آمدوشد فهم شهروندان از آن عرصه را نیز ضمیمۀ کار میکنند. نتیجۀ این تلفیق، روایت خیالگونه از طرح است که ضمن حفظ قابلیتهای فضایی و واقعی عرصه، عنصر خیال را برای تداوم هویت مکانی طرح به نحو مبسوطی به خدمت میگیرد. این روش، محصول رویکرد نوین به مکان و منظر است که در فرایند مرمت فضا نقش بنیادی در فهم عرصۀ مورد نظر برای طراحی دارد.
نشریۀ مکتب احیاء با توجه به اهمیت بهکارگیری دانشهای نوین در روند توسعه و پیشرفت جامعه بر آن است تا از طریق تأکید بر این دیدگاه از خوانش فضا در حوزۀ مسائل مرمت شهر، منظر، معماری و هنرهای وابسته به بسط ادبیات علمی آن همت گمارد. در این راه ضمن بهرهگیری از همیاری متخصصان دانشگاهی چشم امید به مشارکت و یاری جوانان دانشمند در تحقیقات جدید خود و به کارگیری رویکردهای نوین در حل مسائل جامعه دارد. مکتب احیاء آمادگی خود را برای پذیرش و طرح بینالمللی یافتههای محققان ایرانی و بینالمللی در زمینۀ تخصصی نشریه اعلام میکند.
تصویر روی جلد این شماره اثر علیرضا افضلی است که طراحی محیط پیرامونی برج طغرل در شهر ری را با هدف ایجاد فضای جمعی در دست داشت. تصویرسازی او روایت خیالگونه و سورئالیستی همچون رؤیای شبانه از واقعیتی است که عناصر شاخص آن قابل تمیز است.
نوع مقاله:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/10/19 | پذیرش: 1402/10/1 | انتشار: 1402/10/1